Sabtu, 3 Jun 2017

BISIKAN DENDAM BAB 9


RUANG TAMU SERAM
SUMBER: GOOGLE IMAGE


 "Sebenarnya..." Senah menundukkan wajahnya. Tidak berani bertentang mata dengan Seri. Bertentang mata dengan Seri umpama membongkar segala rahsia yang disimpannya.
  "Sebenarnya, saya dan Senah bercadang mahu jual tanah saya di kampung." Megat berlagak tenang. Senah berasa lega. Senah fikir Megat ingin memberitahu Seri keinginan mereka pulang ke kampung Megat.
  Seri melemparkan senyuman kepada Senah dan Megat. Seri menuang air kosong ke dalam gelas lalu meneguk air sehingga habis. Senah dan Megat kaku memerhatikan perlakuan Seri.
  "Aku berkenan dengan tanah kau di kampung Megat. Kalau kau hendak jual aku mahu beli darimu. Katakan sahaja berapa nilai kau ingin jual." Mata Seri merenung Megat. Senah menelan payah air liurnya umpama menelan air peria yang pahit dan kelat. Megat dan Senah hairan. Seingat mereka Seri tidak pernah jejak kaki ke kampung halaman Megat. Ketika mereka tinggal di sana hanya ibu saudara Senah sahaja yang menyampaikan pelawaan Seri supaya mereka tinggal dengan Seri di banglo agam itu. Selepas kematian ibunya Seri tidak mahu meneruskan kerja-kerja ibunya di rumah banglo itu walaupun arwah ibunya berpesan supaya Senah terus berbakti kepada keluarga Seri. Setelah dipujuk rayu oleh ibu saudaranya akhirnya Seri nekad berpindah masuk ke rumah Seri. Ketika itu hidupnya dengan Megat benar-benar kesusahan.
   "Baik puan, nanti saya beritahu. Sekarang ini masih berbincang." Megat memberi alasan.
   "Baiklah." Seri bangun dari kerusi meninggalkan Megah dan Senah yang masih pucat dan resah. 
  Perlahan-lahan Seri memijak anak tangga menuju ke biliknya. Tidak semena-mena hidung Megat dan Senah terhidu bau yang amat busuk. Seperti bau bangkai dan bau telur ayam tembelang. Busuk dan amat meloyakan. Senah hampir termuntah. Megat masih lagi berdiri di sisi meja dalam kebingungan.

BAB PENUH PORTAL ILHAM [KLIK DI SINI]

Tiada ulasan:

Catat Ulasan