FOLLOWERS

Jumaat, 21 Julai 2017

Pearl White Serum

.


Harini aku nak kisahkan tentang Pearl White Serum by nizaahassan. Pearl White Serum ni sangat lah wangi bau ala-ala pati rose. Lagipun salah satu bahan Pearl White Serum ni terdiri daripada white rose. So, memang wangilah. Aku sangatlah suka calit-calit Pearl White Serum kat muka aku sebab utamanya wangi dan bila sapu-sapu kat muka rasa lembut ja.


Pearl White Serum


INGREDIENT:

Pearl
Vitamin C
Rose White
Collagen


FUNCTIONS:

Whitening
Moisturizer
Anti Aging Acne and Scar
Pigmentation.

Ok, kandungan Pearl White Serum sebanyak 10ml. Tak silap aku harga dalam RM25. Nak tahu detail bolehlah usha ....

INSTAGRAM:
nizaahassan

Pearl White Serum


So, tak salah iktiar untuk dapat kulit cantik dan flawless... ehee...




.

Baca selengkapnya

Isnin, 10 Julai 2017

BERCERAI KERANA MAKE UP

Aku tertarik dengan satu kisah yang agak hot di facebook. Kisah pasangan pangantin baru yang baru kawin tak sampai dua minggu dah fail penceraian disebabkan suami dia nak dia makeup 24jam. Hairan sungguh! ada jugak manusia camni atas muka bumi ni. Tak ke gila 24jam nak make up kalau make up sikit-sikit tu takpe kalau make up tebal-tebal jenuhlah habis masa dengan make up je. pastu sebelum solat basuh make up lepas solat make up balik. Kesian kulit muka wife tak sempat nak bernafas ke bermake up balik. kadang-kadang kerap bermake up tebal-tebal boleh buatkan kulit wajah rosak dan berjerawat (tak semua oranglah, kalau kulit masih lawa..bersyukur jelah hihi).

.

Tapi nak salahkan suami 100% pun tak boleh sebab ada je perempuan bersolek sampai hilang wajah sebenar dorang maksud aku kalau bersolek tebal kalau make up biasa-biasa aku rasa ok lagi. Jadi, bila bersihkan wajah dorang rupa sebenar memang ketara lainnya. Nak tuduh perempuan over sangat pun tak boleh juga kalau tak make up rasa tak confident pulak. So, sesekali jumpa pasangan make up biasa-biasa atau kalau berani tak payah make up tengok pasangan boleh terima ke tak..lepastu bolehlah fikir nak terus hidup dengan mamat cenggitu ke kalau tak boleh terima kekurangan pasangan...

BERCERAI KERANA MAKE UP
BERCERAI KERANA MAKE UP

BERCERAI KERANA MAKE UP
sumber: Lawak Hambar

lebih baik terimalah pasangan seadanya kan..tak pun bagi suami make up 24jam tengok dia rimas ke tak hihi.. Perkahwinan bukan  berlandaskan nafsu tetapi perkahwinan adalah juga menerima kelebihan dan kekurangan pasangan. ok ape aku membebel ntah.


.


sekadar gambar hiasan
(Sumber foto:http://theberry.com)


*Entri ini adalah pendapat penulis semata-mata. Tiada kaitan dengan sesiapa selagi penulis tak mention nama..ok bye..
Baca selengkapnya

Sabtu, 8 Julai 2017

BELAJAR MEMASAK



Ok, jujur aku dulu memang tak suka memasak haha suka makan je. Masa kecik dulu aku nak tolong mak aku tapi mak aku suruh pergi main jauh-jauh sebab takut kena minyak panas hihi. Jadi, masa aku lebih banyak habiskan masa belajar dan bermain, itu kisah masa aku sekolah rendah. Masa aku sekolah menengah bab nak bermain ni dah kurang dah, aku Cuma fokus belajar dan masa lapang aku , aku lebih suka habiskan masa dengan membaca buku je. Jadi aku memang tak reti nak masak..haha masak telur goreng tu bolehlah. Masak nasi pun terkial-kial lagi tambah-tambah kalau guna dapur kayu or dapur gas.


BELAJAR MEMASAK


Aku start memasak kalau tak silap aku masa form 2 barulah aku terkial-kial nak masak. Bukan apa aku bosan sebab ponteng sekolah haha. Asal ada subjek matematik je aku macam agak malas nak pergi haha pliss jangan ikut perangai buruk aku ni. So, masa aku memonteng aku belajar memasak kat rumah. Bukan apa masa tu kawan-kawan aku sukalah bawak masakan dorang kat sekolah tak kisahlah cucur ke cake ke..Kawan aku masa sekolah rendah dah terrer memasak haha aku ni balik sekolah makan je tahu.. Lepas dari itu aku dah bolehlah jugak memasak walaupun masakan simple. Kalau boleh memasak yang simple in shaa allah akan boleh masak masakan yang agak mencabar walaupun tak sedap haha. Ok first time aku memasak aku masak sambal ikan. Tapi kan satu rumah sakit perut hehe..

Jadi untuk gadis-gadis yang baru nak belajar memasak aku ada seketul dua tips. Walaupun aku ni masih lagi belajar memasak haha. Tips untuk permulaan yang nak belajar memasak berdasarkan pengalaman aku.



1. Haruslah ada semangat. Ok kalau malas susah sikitlah. Bagi rajin dan ada semangat sikit. Lagi satu parent pun kenalah sokong anak-anak baru belajar memasak ye. Macam aku, ayah aku puji sambal aku sedap walaupun selepas tu sakit perut haha..

2.Masak masakan yang mudah. Kalau boleh masak dulu masakan yang mudah..simple  macam sup ayam. sebab nanti kalau masak masakan yang susah-susah jadi give up pulak kan. Tambah-tambah kalau kena kutuk hihi.

Aku rasa nak gelak baca tips aku bagi haha..Kadang-kadang aku masak aku campak-campak je masuk dalam kuali. Asalkan sedap udah lerr haha kadang-kadang aku pun tak tahu aku masak apa. Dorang telan aku happy jelah kan haha. 

BELAJAR MEMASAK
jangan kecam haha...ok kalau aku goreng nasi, cili berketul-ketul memang aku je selera nak makan..aku peminat makanan pedas๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚



Baca selengkapnya

Jumaat, 7 Julai 2017

RESEPI : CARA MUDAH BUAT KUAH LAKSA



Aku memang hantu laksa. Kalau aku pergi mana-mana kedai makan mesti tak teragak-agak nak bungkus laksa walaupun aku dah melantak nasi dan menu lain. Tapi kalau sekali aku beli tak sedap aku memang tak akan beli dah. Kalau kedai jual laksa sedap aku tak akan berfikir panjang nak beli banyak kali.  Silap-silap boleh  terindu-rindu laksa yang dimasak penuh keiklasan dan sedap itu hihi. Kalau kat rumah memang selalulah masak laksa. Kadang-kadang beli kat gerai macam tak berbaloi sebab boleh makan sekali je dahlah dalam rumah aku ni peminat laksa ramai kot jadi kalau masak sendiri lunch, makan petang dan dinner pun makan laksa haha.


Sekarang ni kita kisahkan tentang kuah laksa. Kalau laksa tu beli di kedai dan rebus je lainlah kalau korang terlajak rajin nak buat jugak laksa hehe... Kuah laksa kalau tak sedap boleh spoil mood dan murung seketika๐Ÿ˜ž๐Ÿ˜ž.  Duit terbang laksa tak sedap dek kuah laksa tawar macam di tambah air berbaldi-baldi.kuah laksa aku buat ni mudah je sebab aku suka masak simple-simple kalau dah susah sangat tu aku pun tak tak berapa semangat nak masak๐Ÿ˜.


RESEPI : CARA MUDAH BUAT KUAH LAKSA
laksa simple dan sedap ๐Ÿ˜‹

BAHAN-BAHAN MASAK KUAH LAKSA:

1. Ikan sardin dalam tin -dikisar-(2 tin saiz besar-untuk hidangan lebih dari 8 orang)
2. Cili kering+sebiji bawang putih-dikisar-
3.Daun kesum (ikutlah berapa banyak ikut sesedap hati)
4.Beberapa keping asam keping. (ikutlah berapa banyak ikut sesedap hati)
5.Bawang Merah besar dihiris (1biji)
6.garam (secukup rasa)
7.Ajinamoto(secukup rasa).
8. air kosong



CARA MASAK:
1. Sediakan periuk.
2. masukkan sardin yang telah dikisar+cili kering dikisar (kalau nak pedas masukkan banyak kalaut tak sikit pun ok) +daun kesum+asam keping+bawang yang telah dihilis.
3. Letak lerr atas dapur dan jangan lupa hidupkan api.
4. Tambah air secukup rasa jangan sampai tak pekat pulak. Elok ikut tips aku ni tambah sikit-sikit dan berhati-hati.
5. Masukkan garam dan ajinamoto
6.biarkan sehingga mendidih. Rasa dah sedap tutup api gas dan boleh hidang.
*famili kami memang tak guna bunga kantan dan belacan. Sebab ada yang sengal-sengal urat dan elergik haha.



Baca selengkapnya

Rabu, 5 Julai 2017

Cara Bayar Bil Telekom, Bil Elektrik dan Bil Air Secara Online melalui Cimb Click



Cara Bayar Bil Telekom, Bil Elektrik dan Bil Air Secara Online melalui Cimb Click


Harini aku buat entri Cara Bayar Bil Telekom, Bil Elektrik dan Bil Air Secara Online melalui Cimb Click. Untuk mereka yang tidak tahu harap melalui entri ini aku bolehlah tolong sikit-sikit. Mula-mula nak bayar bil guna cimb click ni aku pun rujuk blog orang lain jugak tapi kalau tak silap aku cara dulu lain sikit. Jadi aku buat yang latest 2017. Alang-alang zaman teknologi dah maju dan banyak kemudahan ni lebih baik bayar secara online jimat masa,tenaga dan kos..maksud aku kos pergi bayar bil-bil di premis yerr bukan jimat kos jumlah bil-bil korang...kalau bil elektrik rm100, tak ada maknanya jadi RM50 kalau bayar online ehee..Aku lebih suka bayar bil-bil guna Cimb Click. Dalam entri pertama sekali aku akan share cara bayar bil Telekom secara online menggunakan Cimb Click. 

Cara Bayar Bil Telekom, Bil Elektrik dan Bil Air Secara Online melalui Cimb Click
My fovourite tu untuk korang yang pernah bayar bil so tak payah nak cari-cari dah, untuk first time bayar guna cimb click boleh klik cimb click atau Jom Pay yang lambang J besar tu.
NOMBOR 1 BAHAGIAN KEDUA TU masukkan bil1 number acc dan jumlah bil yang perlu bayar. Bill number acc ada di surat bil telekom korang. 

Cara Bayar Bil Telekom, Bil Elektrik dan Bil Air Secara Online melalui Cimb Click
klik confirm pastu korang boleh print atau klik ok.



Bil Elektrik :

Untuk bil elektrik aku guna item Jom Pay (J).
Cara Bayar Bil Telekom, Bil Elektrik dan Bil Air Secara Online melalui Cimb Click
1. klik pay pastu pilih bills
2.pilih jompay dan masukkan code. code ada di resit bil elektrik.
3.submit
4.5 dan 6:  masukkan bill number account dan amount
klik proceed to payment


Cara Bayar Bil Telekom, Bil Elektrik dan Bil Air Secara Online melalui Cimb Click
number acc and jompay code


Cara Bayar Bil Telekom, Bil Elektrik dan Bil Air Secara Online melalui Cimb Click
Tac request ni korang kena tengok mesej yang phone. Dah dapat mesej masukkan code yang dah diberi.


BIL AIR:
Cara Bayar Bil Telekom, Bil Elektrik dan Bil Air Secara Online melalui Cimb Click
kalau guna item Cimb Click korang pilih atau taip je nama organisasi yang korang nak bayar bil. Langkah seterusnya sama seperti cara bayar bil elektrik.

Cara Bayar Bil Telekom, Bil Elektrik dan Bil Air Secara Online melalui Cimb Click
jompay code


Ok,,selamat mencuba....๐Ÿ˜Š......

Baca selengkapnya

Selasa, 4 Julai 2017

PERMOHONAN GOOGLE ADSENSE BERJAYA!

Sempena bulan Syawal nan mulia ni dalam tempoh seminggu aku dapat dua berita happy. Pertama, proposal drama tv yang aku hantar kat RTM dah diluluskan dan keduanya, permohonan google adsense aku berjaya. Dulu aku pernah kisahkan permohonan google adsense aku ditolak sebanyak dua kali. Korang boleh baca entri ni [PERMOHONAN GOOGLE ADSENSE GAGAL].

Selepas permohonan aku ditolak aku dah tak apply dah. Malas. entah camna hati aku ni tetiba nak apply adsense beberapa hari sebelum raya. Jadi aku klik jelah apa yang patut dan aku memang tak letak harapan yang tinggi haha. Selepas apply aku memang tak tengok langsung blog aku sebab buzy nak raya kan.

Dua hari lepas baru aku tengok blog aku, tetiba muncul iklan. seingat aku,,aku dah remove iklan nuffnang sebab iklan nuffnang agak sepi walaupun ada yang cakap iklan nuffnang tak jejaskan permohonan google adsense..tapi memang aku saja je remove iklan tu. Bila iklan dah menari-nari aku pun check email aku..dah empat hari dah google adsense aku ni dah diluluskan. Disebabkan dan hampir seminggu so rasa confident sikit nak buat entri ni. aku bukannya apa nanti jadi macam dulu tak sampai 24jam iklan dah tak ada sebab tetiba dapat email tak layak pulak. Pening dibuatnya.

PERMOHONAN GOOGLE ADSENSE BERJAYA!
email dari google adsense beberapa hari yang lalu..


Jadi aku nak share tips yang  aku dah buat sebelum apply google adsense ni. semua ini berdasarkan apa yang aku dah lakukan..lain orang lain cara aku klik..klik je.

1. Aku rujuk blog HASRUL HASSAN. blog Hasrul Hassan banyak juga tips tentang google adsense.

2.Aku kemaskini menu. Aku letak CONTACT, DISCLAIMER dan PRIVACY POLICY. Aku rujuk blog-blog lain sebagai panduan cara nak tulis ketiga-tiga item tu.

3. Entri aku sebelum ni pendek-pendek je jadi aku mengarang bagi banyak sikit patah perkataan. entri yang tak bermanfaat aku dah delete sebelum apply google adsense. Masa aku mohon adsense entri aku semuanya ada 121 post.
PERMOHONAN GOOGLE ADSENSE BERJAYA!
Google adsense

PERMOHONAN GOOGLE ADSENSE BERJAYA!
google adsense


4. Masa aku apply aku guna template blogger.com jadi aku tambah meta tag seo, dan lengkapkan code google analytics dan google site verification (aku tak pastilah ini salah satu faktor ke tak tapi aku lengkapkan je,,tak rugi pun). Bukan apa template blogger.com boleh edit bagi lawa sikit kalau template lain hitam putih dan aku tak reti nak edit guna code-code tu semua haha.Tapi sekarang aku tukar template lebih responsive dan seo friendly gitu. Biasanya aku guna template by arlina design. bolehlah usha lebih template comel di https://gooyaabitemplates.com/.

5. Tak silap aku ada satu part dalam blog aku setting bahasa inggeri jadi aku tukar ke bahasa melayu sebab blog aku bahasa melayu. aku tukar yang ada di setting blogger.com dan juga di Meta Tag Seo. aku tukar sesedap hati aku je..cuma try selepas iktiar dulu-dulu tak berjaya.

Itu je aku nak share tapi korang bolehlah cari tips yang lebih bagus di blog otai-otai. selepas ni boleh apply google adsense untuk blog korang :)


Baca selengkapnya

Isnin, 3 Julai 2017

Beraya Sakan Aidilfitri 2017

Tajuk entri aku kemain beraya sakan haha..Masih belum terlambat kot aku nak ucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri lagipun kita kan raya sebulan. Raya tahun ni aku rasa biasa-biasa je maybe sebab aku pun dah tua jadi mood raya tu taklah excited macam zaman budak-budak dulu. Jadi, dalam entri ini aku nak simpulkan kisah penghujung Ramadhan dan Syawal. Pitam juga aku nak taip satu..satu entri bab-bab raya tahun ni walaupun tak ada sangat pun momen-momen penting.

Aidilfitri 2017

Panghujung Ramadhan aku lebih banyak habiskan masa tolong mak aku buat biskut-biskut raya. Sebelum ni beli biskut tunjuk-tunjuk je tapi disebabkan dah ada oven rugi pulak kalau tak dimanfaatkan. Berpandukan buku resepi mak aku zaman dahulukala, kami anak-beranak pun merajinkan diri buat biskut raya. Maka,terhasilah biskut mazola,semperit,biskut telur rebus,rempeyek, coco crunch, makmur, dan biskut aiskrim.

Aidilfitri 2017
biskut raya yang sempat dibuat๐Ÿ˜‹

Aidilfitri 2017


Paling sibuk sehari sebelum raya, ayah aku kukus lemang dan aku dengan adik aku pulak gatal tangan buat biskut. Ayah aku pernah bakar lemang masa ayah aku first time cuba belajar buat lemang. Bila ayah aku guna kaedah kukus ni lagi ok sebab tak hangit dan kita tak payah jadi penunggu lemang. Lepas masukkan buluh lemang  yang telah siap diisi segalanya dalam bekas kukus bolehlah pergi tidur haha..Cuma kena tengok api sesekali je. Bab buat biskut lagilah.Bayangkan bakar biskut bulan-bulan puasa, tahap dahaga tertinggi pakej sekali masa berlalu perlahan. Terasa lambat benar waktu berbuka hari last puasa.
Aidilfitri 2017
kukus lemang dalam bekas ni...

Aidilfitri 2017
lemang sedia untuk masuk ke dalam perut haha..๐Ÿ˜‚



HARI RAYA :

Hari raya pertama aku duduk di rumah je. Layan tetamu. Kampung aku ni ramai juga budak-budak. Raya tahun ini kira ramai jugalah budak-budak datang beraya. Ada satu kejadian yang aku rasa nak gelak gila. Ini geng budak-budak batch pertama datang beraya di rumah aku. Budak lelaki usia dalam 2 tahun maybe 2 tahun++ sorang, seorang lagi budak usia lebih kurang 4 tahun dan dua orang kanak-kanak perempuan yang berusia antara 7-8 tahun. Total 4 orang..
Kisahnya budak yang berusia dua tahun tu makan biskut dan minum-minum, biasalah budak-budak makan aku tak kisah sangat bab dia hancurkan biskut sebab aku ada adik lelaki aku dah 13tahun pun makan bersepah lagi haha. Budak tu ambil biskut cococrunch  siap hancurkan biskut telur rebus. Maybe sebab biskut tu lembut jadi aku agak budak-budak tak lepas nak telan atau tak gemar sangat kot. Yang lain duduk makan ok macam biasalah beraya kan. Tetiba budak kecik tu bangun dan berjalan-jalan kawasan beranda rumah aku. Aku bukan apa beranda rumah aku tu tinggi karang dia terjun tak ke naya. So, aku bagilah sampul duit raya. Budak tu pengang ok je. Pastu aku gatal mulut pergi cakap camni...
“sampul jangan buang ye, ada duit raya.”
Sekali budak tu pergi buang sampul duit raya daaaa, siap buang dekat rimbunan pokok bunga berduri lagi haha. Aku pun pergila ambil tersangkut-sangkut tudung aku kat duri pokok bunga yang agak tinggi tu.
Kemudian, aku pun ajak budak comel tu duduk.
“adik, mai dok sini..nak minum air tak? Meh akak tuangkan.” (akak sangat haha๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚lebih kurang gitulah ayat aku). Sambil-sambil tengok dorang makan aku sembanglah dengan budak-budak yang besar sikit. Sekali, baru aku tahu budak buang sampul tadi tu anak kawan sekolah aku haha..alamak! slamber aku je bahasakan diri aku akak (terasa muda beliawanis dan remaja gitu)..tak salah tapi sepatutnya pangkat auntie-auntie gamaknya aku ni. Dah tua oii..lepas dorang balik dtang berduyun-duyun lagi geng budak beraya. Aku rasa raya tahun ni aku mak-mak sangat melayan budak. Mak aku macam saja je suruh aku layan budak-budak sebab aku ni bukanlah seorang yang ramah dengan budak-budak haha..

Aidilfitri 2017
tart nanas beli last minit oii..2 hari sebelum raya..sepatutnya kena tempah dulu haha..mujur kawan aku buat lebih.
SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI RAKAN BLOGGER..NEXT ENTRI PASAL IKLAN GOOGLE ADSENSE YANG TETIBA JE MUNCUL KAT BLOG AKU NI..

Baca selengkapnya

Rabu, 14 Jun 2017

ISTERI TAK CANTIK, ANAK-ANAK TIADA RUPA-LUAHAN SEORANG SUAMI-

Aku kalau ada waktu lapang sikit memang suka layan juga page Kisah Rumah Tangga walaupun aku ni masih bujang (ada sikap cewi aku nak bagitau satu dunia aku bujang..cewi kan hahaha). Selama ini aku baca je, banyak bab-bab suami curang, masalah dengan mentua ok..aku pun baca jelah walaupun kadang-kadang macam-macam emosi ada haha..lebih-lebih pulak aku ni.






Semalam macam biasa aku pun bukak page tu nak baca masalah dunia rumah tangga. ada satu luahan ni yang buatkan aku agak geram jugak. 

ok..korang baca pastu ape perasaan korang -.-


PENDAPAT AKU: 

1) tak selamanya diri itu hensem..maybe umur 50 tu  hensem tu masih ada tapi kalau dah umur 90 or 100 tahun hensem lagi ke hehe??

2)Nanti dah tua-tua anak yang kau kata tak cantik/hensem itulah nak jaga kau. lagipun budak-budak lagi. silap-silap dewasa nanti dorang lebih hensem/cantik. lagi hensem dan cantik kalau didik anak-anak taat pada agama dan orang tua.

3)Isteri kau tu ada juga usaha nak cantik, kau asyik membebel je ye,,apa salahnya beli vitamin c ke atau produk-produk kecantikkan untuk wife. sekarang ni bersepah kelas make-up. hantar jelah wife pergi kelas make-up. Belajar tutorial online pun boleh kalau kau sanggup jaga anak-anak dan bagi masa wife kau tengok video tutorial. jangan lupa beli barang makeup banyak-banyak. Nama pun tutorial haruslah ada macam-macam barang makeup..bukan setakat bedak je.

4)Walaupun kau hensem tapi masa nak kawin kau pilih wife kau jugak..mesti ada yang istimewa yang ada pada wife kau yang menyebabkan kau nak kawin dengan dia.

5) isteri kau lebih layak dapat suami yang boleh menerima dirinya seadanya. ok dengarlah lagu Stacy ni..

6) aku pun tak tahu nak taip apa lagi hehehe



aku bagi link jelah sebab tak boleh download pulak..

*Penafian: segala yang ditulis dalam entri ini adalah pendapat peribadi penulis.
Baca selengkapnya

BISIKAN DENDAM BAB 16

AIRMATA DARAH
SUMBER FOTO: GOOGLE IMAGE


Setiba Omar di tingkat 10, Omar meluru masuk ke dalam unit rumah terbiar itu. Peti kayu yang menempatkan mayat-mayat dibuka berhati-hati. Bau busuk menusuk masuk ke dalam hidung. Omar hampir termuntah. Mayat kedua-dua orang upahannya sudah membusuk. Omar membuka kain hitam yang diikat yang menutup mata gadis yang telah dibunuh. Saat melihat wajah gadis yang dibunuhnya Omar berundur beberapa tapak ke belakang. Mata gadis itu terbeliak. Darah merah dilehernya sudah bertukar kehitaman dan membeku.
Elina!
  Omar terduduk dan menunduk ke lantai. Matanya di pejam rapat. Segala tekaan yang berlegar di fikirannya terjawab. Ya! dia telah membunuh Elina. Omar bingkas bangun ingin menutup kembali peti kayu . Malangnya, kaki Omar terjelopok ke dalam simen lantai yang telah pecah dan tidak rata. omar jatuh tersungkur. Dadanya terasa sakit kerana terjatuh diatas peti kayu yang keras. Wajah Omar hampir-hampir mengenai wajah Elina yang sudah tidak bernyawa. Tidak semena-mena mata hitam Elina menjadi putih dan airmata darah mengalir dari matanya. Omar terkejut dan segera bingkas bangun meninggalkan bilik itu tanpa sempat menutup peti kayu yang menempatkan mayat-mayat yang sudah mulai lebam dan membusuk. Kaki Omar terasa tidak menjejak tangga. Larian Omar semakin perlahan kerana kepenatan. Sampai sahaja di keretanya Omar segera masuk ke dalam kereta menghidupkan enjin dan meninggalkan bangunan itu.

BAB PENUH DI PORTAL ILHAM [KLIK SINI]
Baca selengkapnya

BISIKAN DENDAM BAB 15

HUTAN SERAM
SUMBER FOTO: GOOGLE IMAGE

 "Tok harap Yusuff tidak keberatan membantu Tok."
  " Iya Tok. Lagipun dulu arwah atuk berpesan supaya menjaga kampung ini."
  "Baguslah kalau kau berfikiran begitu Yusuff. Ada tugas mencabar menanti kita. Tok harap kerja-kerja kamu tidak terabai. Kerjaya kamu juga satu amanah." Tok Mail menasihati Yusuff.
   Yusuff berpotensi mengantikannya suatu hari nanti. Walaupun Yusuff mendapat pendidikan tinggi tetapi dalam diri Yusuff mempunyai aura tersendiri. Mungkin kerana sejak kecil Yusuff telah dijaga dan diasuh oleh arwah abangnya menyebabkan Yusuff tidak kaku berhadapan dengan permasalahan masyarakay.
   "Tugas apa yang mencabar sangat itu tok?" Yusuff tahu kata-kata yang keluar dari mulut Tok Mail bukanlah bicara kosong.
  Tok Mail mengeluh berat. Bukan mengeluh kerana tugas yang menanti tetapi mengeluh kerana dia tidak pasti kejayaan atau kegagalan yang akan menanti mereka. Segala-galanya Tok Mail berserah pada yang Maha Esa. Dia akan sedaya upaya melaksanakan amanat arwah abangnya. Sebelum Tok Man jatuh sakit Tok Man telah menceritakan segala-galanya yang sedang berlaku di Kampung Lembah Perbatasan yang tidak diketahui oleh penduduknya. Tok Man berpesan biarlah perkara itu menjadi rahsia. Dia tidak mahu orang kampung risau dan hidup tidak tenteram. Tom Man berpesan andai dia tidak sempat menyelesaikan tugas itu, Tok Man berharap dia dan Yusuff menyelesaikannya.
   "Nanti Tok akan ceritakan padamu. Sekarang ini masanya belum sesuai."
Yusuff mengangguk faham.
  "Jemput minum Tok."
Tok Mail menghirup kopi kampung yang masih panas. Yusuff leka menikmati hidangan yang disediakan oleh opahnya. Daun-daun di kawasan semak tepi rumah Tok Man meliuk-liuk ditiup bayu malam. Mata Tok Mail dapat melihat lembaga hitam sedang menyeringi giginya yang tajam. Tok Mail berlagak bertenang. Seolah-olah dia tidak nampak apa-apa.

BAB PENUH DI PORTAL ILHAM [ KLIK SINI ]
Baca selengkapnya

BISIKAN DENDAM BAB 14


HOTEL MURAH SERAM
SUMBER FOTO: GOOGLE IMAGE


"Pakcik mahu pergi kemana?" Elina sudah berada di hadapan Omar. Pandangan mereka bersatu. Omar tidak dapat menggerakkan tubuhnya. Tubuhnya kaku bagaikan di gam rapat ke lantai. Omar memejam matanya mengharapkan segala yang dialami hanyalah mimpi. Omar membuka matanya. Elina masih setia berdiri di hadapannya. Darah merah menitis ke lantai. Kaki Omar tidak mampu digerakkan, jauh sekali untuk melarikan diri.
   Omar dapat merasakan ada tangan lain sedang menyentuh lehernya. Omar yakin bukan Elina saja yang berada disitu. Jika Elina masih berdiri di hadapannya, siapa pula berada di belakangnya? Omar buntu. Tubuhnya mengigil. Peluh jantan membasahi wajah dan tubuhnya. Omar memejam mata. Omar dapat rasanya ada jemari berkuku tajam sedang membelai lembut lehernya. Sekilas dikerling Omar tidak nampak tangan sesiapa.
  "Abang!"
Omar kenal suara itu. Suara Julia! Omar menyumpah dirinya kerana terlupa hendak minum air yang diberikan oleh Seri.
  "Abang sampai hati buat Julia begini! Kasihan anak kita." kini disebelah Elina berdiri seorang wanita yang sedang memangku bayi. Memang benar wanita yang berpakaian serba putih itu adalah Julia. Omar tahu kerana pakaian yang dipakai Julia adalah baju yang dibelinya sebagai hadiah untuk Julia dan pakaian itu yang dipakai Julia ketika dibunuh. Seperti Elina, tubuh Julia di penuhi darah dan kesan tikaman. Omar memejam matanya. Dia takut tetapi dia tidak mampu berbuat apa-apa. Omar membuka matanya. Julia dan Elina memandang wajahnya dengan pandangan marah dan dendam. Elina dan Julia menghampirinya. Julia tersenyum memandangnya. Omar ketakutan saat terpandang gigi taring milik Julia. Lebih mengejutkan bayi yang berada dalam pangkuan Julia bukanlah bayi sebaliknya batu nisan. Elina mendekati Omar lalu mencekik Omar manakala Julia menikam Omar di perut dengan kukunya yang tajam. Omar bergelut melepaskan diri dan Omar merasakan kesakitan teramat sangat di perutnya.

BAB PENUH DI PORTAL ILHAM [ KLIK SINI ]
Baca selengkapnya

BISIKAN DENDAM BAB 13

LANGIT MENDUNG

SUMBER FOTO: GOOGLE IMAGE

Seri terjaga dari lena malam yang panjang. Dalam samar cahaya lampu meja Seri kelihatan sedang berkomunikasi dengan seseorang. Seri mengangguk-angguk kepalanya beberapa kali. Kemudian, Seri bangun bersiap-siap. Jam dinding menunjukkan pukul 3.00 pagi. Usai bersiap-siap Seri melangkah menuju ke ruang tamu. Seri melabuhkan punggungnya di sofa empuk dan membiarkan dirinya berada di dalam gelap. Mulut Seri terkumat-kamit membaca mantera. Tidak lama kemudian, muncul makhluk gembala ular di hadapan Seri. Kehadirannya menimbulkan perasaan kurang senang dalam hati Seri. 
   "Bila kau mahu sempurnakan syaratku?" suara nyaring menyapa pendengaran Seri.
   "Malam ini tika purnama aku akan sempurnakan janjiku!" Seri memberi jawapan yakin.
   "Jika kau gagal, segara apa yang kau pelajari akan hilang dan aku akan mencari penganti dirimu.Ingat perjanjian denganku hanya sekali. Tiada peluang kedua atau ketiga."  Nada makhluk itu berbaur ancaman.

BAB PENUH PORTAL ILHAM [ KLIK DISINI ]
Baca selengkapnya

Rabu, 7 Jun 2017

BISIKAN DENDAM BAB 12

DARAH
SUMBER IMAGE: GOOGLE IMAGE


"Terima kasih sayang. Jom teman abang ambil angin diluar. Sekarang kita berbincang tentang masa depan kita dan anak kita." Omar keluar dari kereta berjalan menuju ke lereng bukit. Kelihatan lampu-lampu bangunan berkelipan dari jauh. Julia menurut permintaan Omar tanpa banyak soal. 
  Julia memeluk tubuhnya. Udara malam sejuk membuatkan Julia mengigil kesejukkan. Omar yang dari memerhati Julia segera menggamit Julia supaya menghampirinya. Julia mendekati Omar.
  "Cantik kan pemandangan malam ini? Julia sejuk?" Julia mengangguk. Omar mendepakan tangannya. Julia memeluk erat Omar lalu merebahkan wajahnya pada badan Omar. Julia dapat rasakan cecair berbau hanyir terpalit di wajahnya. Dalam samar cahaya kereta Julia melihat cecair merah pekat melekat di tapak tangannya. Julia terkejut. Belum sempat Julia merungkai pelukkannya, Omar menikam perut Julia. Darah membuak keluar membasahi rumput. Julia rebah mengarang kesakitan. Melihat Julia masih bernyawa, Omar menggelar leher Julia. Tubuh Julia kaku. Omar mengheret tubuh kaku Julia lalu menolaknya ke dalam gaung.

BAB PENUH DI PORTAL ILHAM [KLIK SINI]
Baca selengkapnya

BISIKAN DENDAM BAB 11


BULAN PURNAMA SERAM
SUMBER GAMBAR: GOOGLE IMAGE




 "Senah! awak tahu awah sudah melanggar arahan puan. Bukankah kita dilarang masuk ke dalam rumah tu?" Megat ingin sahaja marah Senah. 
  "Saya tahu saya salah. Abang nak tahu apa saya jumpa?"  Senah ingin meluahkan segala yang dilihatnya.
  "Apa yang awak jumpa?" Megat menggerutkan dahinya. Banyak rahsia majikan mereka Megat tidak tahu. Lagipun Megat hanya mengenali Seri selepas berkahwin dengan Senah. Megat sejak zaman mudanya tidak suka mencampuri urusan hidupnya dengan urusan kehidupan orang lain.
  " Saya jumpa kemenyan, bekas berisi sisa darah, kain kuning dan macam-macam barang syirik bang." Senah lega dapat menceritakan tentang rumah kecil yang terletak di belakang rumah agam milik Seri.
  "Betul ke Senah?" Megat inginkan kepastian. Megatbtahu Senah tidak pernah berbohong.
  "Betul bang. Dalam rumah tu ada dua bilik kosong. Satu bilik lagi dikunci dan bilik satu lagi seperti bilik tidur. Saya tengok bilik-bilik itu pun seram saya bang." Senah mengakhiri perbualannya. Kemudian, Senah kembali menjahit baju Megat yang masih belum selesai dijahitnya. Megat pula tidak dapat fokus pada bacaannya. Megat meletakkan surat khabar di atas meja lalu berbaring di atas katil. Megat memikirkan cerita yang disampaikan oleh Senah.

BAB PENUH DI PORTAL ILHAM [KLIK DISINI]
Baca selengkapnya

BISIKAN DENDAM BAB 10

SUMBER GAMBAR : GOOGLE IMAGE

Omar berlari meredah hutan belukar. Gelap dan sunyi. Hanya bilahan cahaya bulan purnama yang dilindungi pokok-pokok balak membantu Omar untuk meneruskan lariannya. Peluh jantan membasahai tubuh Omar. Suara wanita menggilai semakin dekat mengetuk gegendang telinganya. Nafas Omar termengah-mengah. Dalam usia separuh abad Omar sudah tidak berdaya hendak berlari. Dipaksa kakinya supaya teruk berlari. Dia tidak mahu lagi terserempak dengan makhluk hodoh dan busuk.
   Omar terjumpa sebuah pondok usang bercahaya. Omar berlari merentasi anak sungai. Air sungai yang sejuk tidak dihiraunya. Palin penting Omar perlu mencari tempat persembunyian supaya jejaknya tidak dikesan oleh makhuk hodoh yang memburunya. Omar tidak sanggup mati dalam keadaan jasadnya menjadi santapan makhluk hodoh yang berambut panjang . Perjalanan ke rumah kosong itu berasa jauh sedangkan dengan hanya beberapa langkah Omar boleh sampai. Sebaik sahaja berada di depan rumah usang, Omar terus menerjah masuk. Mujur pintu tidak berkunci. Omar segera mengunci pintu dari dalam. Omar menarik nafas lega.
 "Kau baik-baik sahaja Omar?" Omar menoleh ke arah suara halus yang menyapanya. Omar terkejut melihay Seri berada di dalam pondok buruk yang dijadikan tempat persembunyiannya.
   "Ba..baik. Kau buat apa di sini?" Omar mengigil kesejukkan dan ketakutan.
   "Ini tempat aku! Aku sepatutnya bertanya padamu. Apa kau buat di sini?" Seri meleparkan senyuman pada Omar dan Omar tidak berminat untuk membalas senyuman Seri.
  "Ada makhluk hodoh mengejarku." Omar mengesat peluh yang membasahi wajahya. Pengalaman ngeri dan meremangkan bulu romanya. Omar berharap makhluk yang mengejarnya tidak menghidu keberadaannya.
   Seri ketawa. Seluruh alam malam mendengar hilai tawa Seri. Seri memandang wajah Omar. 
   "Omar, aku mahu kau penuhi syarat kedua dengan kudratmu sendiri. Kau harus membunuh gadis sunti itu dengan tanganmu sendiri. Ingat pesanku ini." Ketawa Seri masih berbaki. Omar masih lagi berdiri kaku di depan pintu pondok buruk. Bayangan Seri semakin jauh dan hilang.

BAB PENUH DI PORTAL ILHAM [KLIK DISINI]
Baca selengkapnya

Sabtu, 3 Jun 2017

BISIKAN DENDAM BAB 9


RUANG TAMU SERAM
SUMBER: GOOGLE IMAGE


 "Sebenarnya..." Senah menundukkan wajahnya. Tidak berani bertentang mata dengan Seri. Bertentang mata dengan Seri umpama membongkar segala rahsia yang disimpannya.
  "Sebenarnya, saya dan Senah bercadang mahu jual tanah saya di kampung." Megat berlagak tenang. Senah berasa lega. Senah fikir Megat ingin memberitahu Seri keinginan mereka pulang ke kampung Megat.
  Seri melemparkan senyuman kepada Senah dan Megat. Seri menuang air kosong ke dalam gelas lalu meneguk air sehingga habis. Senah dan Megat kaku memerhatikan perlakuan Seri.
  "Aku berkenan dengan tanah kau di kampung Megat. Kalau kau hendak jual aku mahu beli darimu. Katakan sahaja berapa nilai kau ingin jual." Mata Seri merenung Megat. Senah menelan payah air liurnya umpama menelan air peria yang pahit dan kelat. Megat dan Senah hairan. Seingat mereka Seri tidak pernah jejak kaki ke kampung halaman Megat. Ketika mereka tinggal di sana hanya ibu saudara Senah sahaja yang menyampaikan pelawaan Seri supaya mereka tinggal dengan Seri di banglo agam itu. Selepas kematian ibunya Seri tidak mahu meneruskan kerja-kerja ibunya di rumah banglo itu walaupun arwah ibunya berpesan supaya Senah terus berbakti kepada keluarga Seri. Setelah dipujuk rayu oleh ibu saudaranya akhirnya Seri nekad berpindah masuk ke rumah Seri. Ketika itu hidupnya dengan Megat benar-benar kesusahan.
   "Baik puan, nanti saya beritahu. Sekarang ini masih berbincang." Megat memberi alasan.
   "Baiklah." Seri bangun dari kerusi meninggalkan Megah dan Senah yang masih pucat dan resah. 
  Perlahan-lahan Seri memijak anak tangga menuju ke biliknya. Tidak semena-mena hidung Megat dan Senah terhidu bau yang amat busuk. Seperti bau bangkai dan bau telur ayam tembelang. Busuk dan amat meloyakan. Senah hampir termuntah. Megat masih lagi berdiri di sisi meja dalam kebingungan.

BAB PENUH PORTAL ILHAM [KLIK DI SINI]
Baca selengkapnya

Rabu, 31 Mei 2017

TIPS KULIT CANTIK BERSERI-SERI



Sebagai perempuan haruslah kita mempunyai keinginan untuk memiliki kulit yang cantik dan berseri-seri. Wajah cantik, jelita atau manis itu letak ketepi dulu. Cantik itu subjektif. Kulit cerah putih gebu tak semestinya seseorang itu tergolong dalam golongan jelita bak ratu cantik dunia. Ratu cantik sekarang ni tak kira warna kulit dah yang penting bijak, memiliki akhlak yang baik. Hehe ape aku merepek aku pun tak tahu. Ok fokus..fokus sekarang nak kulit sihat dan cantik peloles gitu.

Disebabkan kulit aku ni agak sensitif jika salah pakai produk skincare, aku lebih suka guna produk-produk organik. Walaupun orang cakap produk murah tak berkualiti kunun tapi ramai je guna produk mahal tapi ada masalah kulit jugak, terpulang pada kemampuan dan kesukaan masing-masing :D Aku kalau boleh tak nak sejarah berulang kembali..hehe macam lagu pulak. Dulu aku ni ratu jerawat lah jugak sebab salah guna produk. Malangnya masa tu zaman tak ada smartphone so tak bolehlah aku nak tunjuk muka aku yang berjerawat dan berminyak tu.

Aku tulis kebaikan produk ni berdasarkan apa yang aku alami masa aku guna produk-produk yang aku tulis. Bukan ayat copy paste founder ok.

1. SAFI

Safi ni aku guna sejak zaman sekolah rendah sampailah sekarang aku berumur 25y.o. Kawan-kawan aku ceritalah produk paling berkesan dalam dunia dalam masa 1 minit pun aku buat derrkk je. Aku ni jenis setia pada satu produk je. Pengalaman muka aku hancus mengajar aku supaya tidak terpengaruh dengan iklan-iklan yang dh tentu ambil model jelita untuk iklan dorang. Aku jenis tak suka produk berkesan untuk sementara. Biarlah lambat janji selamat dan berkesan.

2. MOISTURIZER GEL BY ULFAA BEAUTY


Moisturizergel ulfaa beuty ni produk organis berasakan timun. So, bila sapu kat muka rasa sejuk ja. Kadang-kadang kalau rajin sebelum tidur aku calit-calit kat muka, kalau malas aku buat base make up. So, muka kita tak comot dan bercapuk dek foundation.

3. GREENTEA SCRUB


Aku suka bau mango scrub atau greentea scrub. Serius lepas sapu kat muka..kita ingat kulit wajah berminyak. Bukan berminyak ye tapi kulit kita lembab dan bersinar-sinar..tak adala sinar bak mentari.haha.

4. COFFEE SCRUB


Coffee scrub kalau masa stress sapu-sapu kat muka buatkan fikiran kita rasa tenang je, kulit wajah jadi tegang. Rasa muda belia haha..Coffee scrub boleh juga pakai di body tak terhad untuk muka je.


5. LIPSCRUB




Siapa yang ada masala bibir kering bolehla try lipscrub. Tapi bulan puasa ni janganlah guna masa siang hari. Aku suka guna lipscrub resberry. Kalau pakai lipstik kulit jadi kering dan bibir kehitaman, jadi nak bibir pink cantik dan sihat apa salahnya scrub sekali sekala kan..


6. MOISTURIZER SPF50 ALOE VERA
Aloe vera ni aku guna masa muka aku naik jerawat. Memang cepat hilang kalau sapu moisturizer spf 50 aloe vera kat jerawat. Tipulah kan tak ada jerawat. Kadang-kadang jerawat sengaja bermanja-manja suka sangat bertenggek kat muka.

penutup warna gold tu moisturizer spf50

7. BEDAK SEJUK
Walaupun ramai orang melekehkan bedak sejuk tapi bedak sejuklah antara produk yang bagus untuk kulit wajah. Kulit wajah lebih halus, lembut, cerah kalau selalu amalkan, aku pakai bedak sejuk homemade mak aku buat hehe..

8. FLORA MASK

Fungsi flora mask ni untuk buang segala whiteheads yang tertanam. Aku akan lakukan seminggu dalam dua kali gitu. luaran memang tak nampak sangat, sekali letak flora mask,,ambik kau,,whiteheads..geram pulak aku nengok. kira tiap-tiap minggu pun dah kemain banyak whitehead bayangkan kalau bertahun-tahun tak buang whitehead???
terkejut betul tengok whitehead sendiri,,lokasi: kat hidung..
9. VITAMIN C
ambil vitamin C jugak bagus. kulit lebih cerah dan tak kusam,.. tak adalah nak cerah gebu gebas tu..cuma bagi kulit lebih ok dan tak muka tak nampak sembab..


*Entri ini berdasarkan pengalaman penulis. Jika korang guna tetapi tak serasi bukanlah tanggungjawab penulis ye hehe..
*Ok,,aku nak tekan save sekali tertekan publish,,kalau tajuk hilang tu abaikan je sebab masa tertekan publish aku tak taip tajuk.. aku malas nak buat entri baru tak larat nak attch gambar haha.


Baca selengkapnya