Selasa, 17 Oktober 2017

Aku nak  post pasal filem tombiruo tetiba isi entri hilang 😞😞. Tak pasti masalah ape jadi ni entri aku tulis minggu lepas saja peram sampai berkulatπŸ˜…πŸ˜…


TIPS MAKE UP SUPER SIMPLE



Dalam banyak-banyak idea nak tulis entri blog tetiba aku terfikir nak buat entri pasal make up. Aku ni bukan MUA muahhahhaa. Serius aku memang tak reti nak bermake up. Biasanya orang buat tutorial  or entri make up-make up gojes mojes gitu. Kali ni aku nak share tips bagi yang suka make up super simple tahap simple lerr sangat-sangat hahaha. Realitinya:

1. Aku memang tak reti make up lelawa.

2.Aku seorang yang simple sangat2

3.Aku bukan malas cuma tak rajin nak tahu detail bab2 make up super tebal dan macam2 jenis barang make up.

4. Aku tak tahu nak lukis ape dah kat muka aku sebab kening aku dah tebal, tahi lalat ada je malah terlebih pulak hahaha..muka clear bebas jerawat,parut takde so tak tahu nak tutup cela ape lagi  (semakin perasan).

5. Aku malas nak make up lebih2 sb nak wuduk susah. Yelah kalau pergi mall dari pagi ofkoz lah balik nak malam hihi. Solat kat surau je.jadi tak kuasalah aku habiskan masa nak remove2 segala mak nenek kt muka aku pastu tonyoh lagi segala jenis make up kat muka aku.

6.Dalam hidup aku sepanjang 25tahun aku tahu bedak,foundation,mascara dalam erti kata yang sangatlah asas je.

Entri ini sangatlah sesuai dibaca oleh gadis-gadis yang baru nak belajar bersolek,yang memang tak tahu apa-apa,gadis yang sangat suka simple-simple, dan yang memang jenis sibuk haha poyosss pulak aku. Uoll janganlah kecam i. Lain orang lain pendapat dan citarasa.

1. Sapu muka korang dengan moiturizer or ape2 jenis pelembap muka.

Moisturizergel ulfaabeauty: Rm25 (new packging. Aku ni packging lama Rm20)


2. Sapu sakura glowing ulfaa beauty. Memang glowing bila pakai foundation serius foundation senang nak apply. Tak comot pun. Muka flawless je.

Sakura glowing ulfaa beauty RM 22

3. Faundation.

Aku guna dua jenis je HDF dan 1MMF. 
HDF harga rm 49.00 beli masa promo dulu rm45 hehe.. 1mmf harga tak silap rm 35.

Bolehla tutup kecelaan sikit hehe...

4. Lipbalm and lipstick
Aku guna brand silkygirl je haha... Lipsbalm harga dalam rm 12 je kot tak silap aku.lipstick adik aku bagi haha..code naked 02.
TIPS MAKE UP SUPER SIMPLE


Ok dengan bajet murah, tahan berbulan-bulan maka bolehlah berjimat hehe.. Tapi kalau yang suka make up bagai tak kisah lain orang lain citarasa. Ni je cara aku hahaha.. Terrer make up bagus jugak sebab iyelah nak pergi interview kerja muka tak berseri susah jugak haha. Make up super simple aku ni ada juga kelemahan. Eyebags oii tengok mata aku dah macam ikan buntal haha. Tapi bagi aku ok je haha..

Continue reading

Isnin, 9 Oktober 2017

PT3 2017

Hai uoll salam Pt3 hihi. Ni kalau adik aku baca ada potensi nak kena sekeh berulang kali. Disebabkan dah malam sangat aku tak nak bebel panjang-panjang. Just nak ucap good luck untuk adik-adik yang exan pt3  esok. Ewahh jawab elok- elok (macamlah aku dulu jawab elok sangat hihi)

Sis tahu hidup zaman sekarang ini sangat tension and stress. Aku tengok muka adik aku pun stress. Biasalah pagi petang kelas tambahan and homework so muka pun dah hilang seri remaja haha. Buat sehabis baik. Jika berjaya alhamdulillah jika gagal pun alhamdulillah dan jangan stress. Gagal Pt3 bukan gelap terus masa depan. Cemerlang Akademik adalah bonus. Cemerlang akhlak, bakat dan ilmu dunia akhirat alhamdulillah.

Kepada parent bagilah sokongan semangat jangan ugut-ugut pulak kalau tak dapat straight A tak mengaku anak oii.. Result buruk masih boleh dibaiki hilang anak tiada ganti. Kalau ada sepuluh anak pun tak akan sama perangai,sikap dan keletah anak-anak okey. Ngade pulak aku membebel macam mak-mak. Haha.,


Kepada adik i good luck. Jangan stress ok. Berjaya atau tak you tetap adik i dunia akhirat. Perjalanan hidup masih panjang( jika diizinkan Allah) yang penting berusaha,doa dan tawakal.

siapa tak tahu jadual exam boleh lerr klik siniπŸ˜…



Continue reading

Isnin, 18 September 2017

MANFAAT KOPI UNTUK KECANTIKAN

Menikmati  secawan kopi bukan sahaja mampu memberi tenaga, ketenangan dan inspirasi sebaliknya meminum  kopi juga memberi kebaikan kepada kesihatan tubuh badan. Antara kebaikan kopi untuk kesihatan adalah mengelakkan penyakit diabetis, kanser hati dan  parkinson.


TETAPI TAHUKAH ANDA BAHAWA KOPI MEMPUNYAI KEBAIKAN UNTUK KECANTIKAN?
Kopi dan dunia kecantikan bukanlah  suatu yang baru. Kopi dijadikan skrub untuk mencantikan kulit. Hal ini kerana, kopi mengandungi bahan antioksidan yang tinggi yang mampu melindungi kulit dari sinaran ultra violet  (UV) dan radikal bebas.


KEBAIKAN SKRUB KOPI UNTUK KECANTIKKAN:

1. ATASI MASALAH SELULIT
Masalah selulit bukanlah masalah kecil untuk diabaikan. Masalah selulit yang teruk bukan sahaja memberi kesan kepada struktur kulit sebaliknya boleh menyebabkan perasaan rendah diri terutamanya dalam berfesyen.  Selulit terjadi akibat berlaku akibat pengumpalan lemak di bawah kulitt seterusnya menyebabkan tisu-tisu kulit ditarik yang menyebabkan timbul garis-garis pada struktur kulit  menggerutu.
Selulit boleh memusnahkan struktur kologen dan tahap keanjalan kulit. Masalah selulit lebih dialami oleh perempuan daripada lelaki. Masalah selulit biasanya terjadi di lengan,  paha,  perut,  dan punggung.
MANFAAT KOPI UNTUK KECANTIKAN


BAGAIMANA KOPI DAPAT ATASI MASALAH SELULIT?
Skrub kopi yang terhasil dari campuran serbuk kopi, gula dan minyak kelapa mampu mengatasi masalah selulit. Kafein yang terdapat dalam kopi dapat meningkatkan pengaliran darah dan boleh mengurangkan selulit agar tona kulit lebih sekata. Gula mengandungi asid glikolik dan asid alfa-hidroksi yang dapat melembapkan kulit agar kulit kekal sihat. Manakala, minyak kelapa yang digunakan dalam campuran serbuk kopi dapat melembutkan kulit dan menjadikan tisu kulit lebih kuat elak kulit kendur.

2. MENCERAH DAN MELEMBUTKAN KULIT




MANFAAT KOPI UNTUK KECANTIKAN

Memiliki kulit cerah, lembut dah sihat adalah impian semua wanita. Skrub kopi dapat mencerahkan kulit dan melembutkan kulit wajah. Kandungan kafein kopi berperanan melindungi kulit daripada bakteria, kulat dan virus yang boleh menyebabkan berlakunya kerosakkan pada struktur kulit. Secara alami, anda boleh melakukan homemade coffee scrub dengan mencampurkan serbuk kopi dengan serbuk koko atau coklat, susu/yogurt dan madu. Kemudian, skrubkan pada wajah anda selama 30 minit untuk dapatkan wajah yang lebih cerah dan lembut.

3. MENGHILANGKAN BINTIK HITAM (BLACKHEAD) DAN BINTIK PUTIH (WHITEHEAD)


MANFAAT KOPI UNTUK KECANTIKAN

Masalah bintik hitam dan bintik putih sering terjadi di kulit wajah terutamanya bahagian hidung. Keadaan ini menyebabkan kulit wajah kusam dan berminyak seterusnya menjejaskan penampilan diri. Biasanya mereka yang meningkat remaja mengalami masalah blackhead dan whitehead disebabkan perubahan hormon pada kelenjar kulit. Oleh itu, selain menanggalkan sel-sel kulit mati, skrub kopi juga boleh menghilangkan bintik hitam dan bintik putih. Secara tidak langsung anda sudah dapat menjimatkan wang dan masa dengan hanya melakukan skrub di rumah dengan menggunakan bahan-bahan organik.

4.MENGATASI MASALAH JERAWAT


MANFAAT KOPI UNTUK KECANTIKAN

Masalah jerawat bukan sahaja menghantui kaum wanita sebaliknya lelaki juga mengalami masalah jerawat. Terdapat pelbagai punca yang menyebabkan kulit berjerawat. Liang pori yang tersumbat juga menyebabkan berlakunya masalah jerawat. Kewujudan jerawat secara tidak langsung menjejaskan kelenjer minyak pada kulit.Liang-liang pada kulit bersambung dengan kelenjer minyak dibawah kulit yang akan menghasilkan sebatian minyak yang dinamakan sebum.Liang-liang yang bersambung dengan kelenjer minyak dikenali sebagai folikel yang membawa sel kulit mati ke permukaan kulit. Apabila folikel tersumbat akan menyebabkan jerawat. Selain itu, faktor perubahan hormon, stress,jangkitan bakteria dan faktor pemakanan yang diamakan juga menyebabkan jerawat. Cara berkesan bagi menghilangkan jerawat  campurkan serbuk kopi dengan madu.
Jelas bahawa kopi memberi banyak manfaat bukan sahaja dari sudut kesihatan sebaliknya juga untuk kecantikan. Tidak salah sesekali anda memanjakan wajah dan tubuh anda dengan menggunakan bahan-bahan organik sebagai skrub. Selamat mencuba!

SUMBER GAMBAR: GOOGLE IMAGE
RUJUKAN:

Continue reading

Sabtu, 9 September 2017



Dah bersawang blog aku ni. Tahun ni entri blog pun tak banyak. boleh nampak tahap kemalasan dan kesibukkan  aku. Entri kali ni aku bukan nak cerita bab kemalasan aku ok. kali ni aku nak seru korang ramai-ramai join BENGKEL PENULISAN SKRIP ADAPTASI KARYA SASTERA KE FILEM DAN TELEVISYEN. Bagi korang yang nak cuba dunia penulisan yang baru selain tulis artikel blog bolehlah baca maklumat lengkap dan contact yang telah diberi. Pembimbing bukan calang-calang penulis ye..Puan Maizura Ederis antara penulis yang sangat berpengalaman. Antara karya Maizura Ederis Nur Kasih, Cinta Pandang Kedua (Adaptasi), Cinta 11 Syarat (Adaptasi), Nora Elena (Adaptasi)..dan banyak lagilah..



Apa yang boleh aku cakap penulisan skrip memang antara bidang yang menarik. Bagi aku yang agak lemah nak karang-mengarang macam novel aku memang suka join Bengkel Penulisan Skrip sejak zaman study di USM. Tak tahu cara penulisan skrip tak apa nanti dorang akan ajar cuma korang PERLU MINAT MENULIS, in shaa Allah akan berjaya dengan berkat usaha dan tidak berputus asa. Tapi minat juga boleh dipupuk ok. belum cuba belum tahu.

kat sini aku dendangkan sikit tentang penulisan skrip walaupun aku ni masih lagi belajar dan terus belajar bidang penulisan skrip ini. 

Pertama kali, aku terlibat dalam penulisan skrip ni masa aku join bengkel skrip anjuran USM dan tenaga pengajar masa tu Encik Mazelan Manan. Lepas habis bengkel itu aku macam biasalah anggap macam sekadar bengkel so habis bengkel habislah kan. Then cuti sem. Jadi masa cuti tu otak aku tetiba berfikir why not aku cuba bidang ni lagipun aku memang minat menulis. idea ada cuma kalau nak tulis novel ayat aku memang memeningkan. jadi aku suka penulisan yang ringkas tapi bermakna. Kemudian, school aku adakan lagi bengkel penulisan skrip tapi kali ni bengkel skrip dalam tempoh yang agak lama sebab tenaga pengajar Puan Maizura Ederis, dijemput menjadi karyawan tamu di school aku. Kali ni memang aku tak lepaskan peluang so aku pun join. sejak dari tu aku berusaha untuk cuba bidang penulisan skrip. 

Pertama kali, aku sumbangkan idea untuk drama radio Aidiladha, Kasih Firdausi. sejak dari itu memang bersemangatlah kan.sejak dari tu aku buat proposal dan kadang-kadang cikgu aku bagi job tulis satu dua episod drama radio. bagi aku sebagai orang yang baru belajar mestilah aku happy diberi peluang menulis walaupun dialog aku taklah hebat πŸ˜†...yelah nama pun proses belajar. Setiap satu episod skrip drama radio setebal 14-15 mukasurat dibayar RM200. oklah tu sebab bukan lama sangat pun nak taip 15 m/s. cuma kerah otak cari dialog yang mantap.

UNTUK PENULISAN SKRIP ADAPTASI KARYA SASTERA KE FILEM DAN TELEVISYEN, aku cerita lah serba sikit ye. skrip adaptasi ni macam novel korang baca tu then dorang adaptasi ke filem dan Tv. Filem contohnya Ombak Rindu, Kau Yang Satu dan kalau adaptasi karya sastera ke televisyen tu ha macam drama slot akasia tv3 tu.Karya sastera ni luas ye..ada karya sastera berat macam buku-buku penulisan sasterawan dan sastera popular macam novel.


Salah satu proposal aku untuk drama Adaptasi ke drama dah diluluskan  dan aku dah buat setiap episodic drama. cuma sekarang tunggu kelulusan untuk penambahan episod. Tajuknya biarlah aku rahsiakan dulu haha..Nanti aku update dari semasa ke semasa. Proposal tu kertas kerja macam cadangan korang untuk drama korang nak tulis.

Tentang Payment setiap hasil kerja korang akan dibayar. Boleh baca disini tentang serba sikit tentang Harga skrip dan tentang skrip jugak ye ( BACA DISINI). SO, nanti bolehlah tanya serba sikit dalam kelas kalau korang join bengkel ni. Bab cabaran semua kerja atas muka bumi ni ada cabaran orang malas pun ada cabaran ok..hahaha cabaran nak jadi rajin.

ok takat ni je aku nak bebel, kalau korang ada soalan boleh tanya, aku jawab setakat aku mampu jelah.

Continue reading

Selasa, 29 Ogos 2017

Wahh 😍😍!!! sempena menyambut Hari Kemerdekaan Malaysia ke-60, LAZADA telah mengandakan blogger contest Merdeka!Merdeka! Blogger Contest 2017. Rugi korang tak join.  Contest berlangsung dari 21 Ogos 2017-31 Ogos 2017. So, jangan lepaskan peluang ini. Terdapat beberapa soalan yang diberikan oleh pihak LAZADA, sebagai blogger yang menyertai contest ini mestilah memberi jawapan kepada soalan-soalan yang telah disediakan. Untuk korang yang naik join contest ini boleh ke laman https://www.lazada.com.my/blogger-contest/.


MERDEKA!MERDEKA! BLOGGER CONTEST BY LAZADA





WHAT DO YOU LOVE BEING MALAYSIAN?
Yati berasa bersyukur dan bertuah kerana menjadi rakyat Malaysia. Malaysia sebuah negara unik dengan kepelbagaian kaum budaya, bahasa dan agama tetapi kita masih mampu hidup dalam suasana aman. Walaupun diuji dengan pelbagai ujian tetapi ujian itu menjadi satu titik mengeratkan ikatan jalinan perpaduan dalam kalangan rakyat Malaysia selaras dengan konsep gagasan 1 Malaysia.

CHOOSE YOUR LOCAL FAVORITE BRAND
Jenama tempatan Yati suka adalah jenama Safi. Yati peminat dan pengguna tegar produk Safi sejak zaman sekolah rendah lagi sehinggalah sekarang dikala usia pertengahan 20-an. Bagi Yati, produk Safi setanding dengan produk-produk antarabangsa kerana keberkesanannya sebagai produk kecantikkan dan harga mampu milik. πŸ’— Safi..


SAFI RANIA GOLD MERDEKA!MERDEKA! BLOGGER CONTEST BY LAZADA


SELECT TWO PRODUCT FROM THAT BRAND YOU LOVE.

1. VALUE SET RANIA GOLD SET SIANG+SAFI RANIA GOLD SET MALAM

Disebabkan Yati pengguna setia produk Safi, yati tidak ragu-ragu untuk cuba produk keluaran Safi. Kebanyakkan pengguna yang menggunakan produk Safi Rania Gold memberi komen yang positif akan keberkesananya sebagai antara produk terbaik. Harap Yati boleh cuba set Rania Gold set siang dan Rania Gold Set Malam.

SAFI RANIA GOLD MERDEKA!MERDEKA! BLOGGER CONTEST BY LAZADA

2. PANASONIC MK-GB STAND MIXER with 5 SPEED SELECTION 3.0L

Dengan Panasonic MK-GB Stand Mixer with 5 speed Slection 3.0L dapatlah buat kek..biskut gebu-gebas..


PANASONIC MERDEKA!MERDEKA! BLOGGER CONTEST BY LAZADA





1st Prize: 1 x RM600 LAZADA Shopping Voucher 
 2nd Prize: 2 x RM300 LAZADA Shopping Voucher 
 3rd Prize: 3 x RM200 LAZADA Shopping Voucher 

Selain blogger, LAZADA juga mengadakan Merdeka!Merdeka! Sale, jualan diskaun potongan harga sehingga 80% pada 25  Ogos hingga 31 Ogos 2017. Korang boleh usha di sini http://www.lazada.com.my/merdeka-sale. So, jangan lepaskan peluang untuk shopping di Lazada.com.my 😍😍😍









Continue reading

Jumaat, 21 Julai 2017

.


Harini aku nak kisahkan tentang Pearl White Serum by nizaahassan. Pearl White Serum ni sangat lah wangi bau ala-ala pati rose. Lagipun salah satu bahan Pearl White Serum ni terdiri daripada white rose. So, memang wangilah. Aku sangatlah suka calit-calit Pearl White Serum kat muka aku sebab utamanya wangi dan bila sapu-sapu kat muka rasa lembut ja.


Pearl White Serum


INGREDIENT:

Pearl
Vitamin C
Rose White
Collagen


FUNCTIONS:

Whitening
Moisturizer
Anti Aging Acne and Scar
Pigmentation.

Ok, kandungan Pearl White Serum sebanyak 10ml. Tak silap aku harga dalam RM25. Nak tahu detail bolehlah usha ....

INSTAGRAM:
nizaahassan

Pearl White Serum


So, tak salah iktiar untuk dapat kulit cantik dan flawless... ehee...




.

Continue reading

Isnin, 10 Julai 2017

Aku tertarik dengan satu kisah yang agak hot di facebook. Kisah pasangan pangantin baru yang baru kawin tak sampai dua minggu dah fail penceraian disebabkan suami dia nak dia makeup 24jam. Hairan sungguh! ada jugak manusia camni atas muka bumi ni. Tak ke gila 24jam nak make up kalau make up sikit-sikit tu takpe kalau make up tebal-tebal jenuhlah habis masa dengan make up je. pastu sebelum solat basuh make up lepas solat make up balik. Kesian kulit muka wife tak sempat nak bernafas ke bermake up balik. kadang-kadang kerap bermake up tebal-tebal boleh buatkan kulit wajah rosak dan berjerawat (tak semua oranglah, kalau kulit masih lawa..bersyukur jelah hihi).

.

Tapi nak salahkan suami 100% pun tak boleh sebab ada je perempuan bersolek sampai hilang wajah sebenar dorang maksud aku kalau bersolek tebal kalau make up biasa-biasa aku rasa ok lagi. Jadi, bila bersihkan wajah dorang rupa sebenar memang ketara lainnya. Nak tuduh perempuan over sangat pun tak boleh juga kalau tak make up rasa tak confident pulak. So, sesekali jumpa pasangan make up biasa-biasa atau kalau berani tak payah make up tengok pasangan boleh terima ke tak..lepastu bolehlah fikir nak terus hidup dengan mamat cenggitu ke kalau tak boleh terima kekurangan pasangan...

BERCERAI KERANA MAKE UP
BERCERAI KERANA MAKE UP

BERCERAI KERANA MAKE UP
sumber: Lawak Hambar

lebih baik terimalah pasangan seadanya kan..tak pun bagi suami make up 24jam tengok dia rimas ke tak hihi.. Perkahwinan bukan  berlandaskan nafsu tetapi perkahwinan adalah juga menerima kelebihan dan kekurangan pasangan. ok ape aku membebel ntah.


.


sekadar gambar hiasan
(Sumber foto:http://theberry.com)


*Entri ini adalah pendapat penulis semata-mata. Tiada kaitan dengan sesiapa selagi penulis tak mention nama..ok bye..
Continue reading

Sabtu, 8 Julai 2017



Ok, jujur aku dulu memang tak suka memasak haha suka makan je. Masa kecik dulu aku nak tolong mak aku tapi mak aku suruh pergi main jauh-jauh sebab takut kena minyak panas hihi. Jadi, masa aku lebih banyak habiskan masa belajar dan bermain, itu kisah masa aku sekolah rendah. Masa aku sekolah menengah bab nak bermain ni dah kurang dah, aku Cuma fokus belajar dan masa lapang aku , aku lebih suka habiskan masa dengan membaca buku je. Jadi aku memang tak reti nak masak..haha masak telur goreng tu bolehlah. Masak nasi pun terkial-kial lagi tambah-tambah kalau guna dapur kayu or dapur gas.


BELAJAR MEMASAK


Aku start memasak kalau tak silap aku masa form 2 barulah aku terkial-kial nak masak. Bukan apa aku bosan sebab ponteng sekolah haha. Asal ada subjek matematik je aku macam agak malas nak pergi haha pliss jangan ikut perangai buruk aku ni. So, masa aku memonteng aku belajar memasak kat rumah. Bukan apa masa tu kawan-kawan aku sukalah bawak masakan dorang kat sekolah tak kisahlah cucur ke cake ke..Kawan aku masa sekolah rendah dah terrer memasak haha aku ni balik sekolah makan je tahu.. Lepas dari itu aku dah bolehlah jugak memasak walaupun masakan simple. Kalau boleh memasak yang simple in shaa allah akan boleh masak masakan yang agak mencabar walaupun tak sedap haha. Ok first time aku memasak aku masak sambal ikan. Tapi kan satu rumah sakit perut hehe..

Jadi untuk gadis-gadis yang baru nak belajar memasak aku ada seketul dua tips. Walaupun aku ni masih lagi belajar memasak haha. Tips untuk permulaan yang nak belajar memasak berdasarkan pengalaman aku.



1. Haruslah ada semangat. Ok kalau malas susah sikitlah. Bagi rajin dan ada semangat sikit. Lagi satu parent pun kenalah sokong anak-anak baru belajar memasak ye. Macam aku, ayah aku puji sambal aku sedap walaupun selepas tu sakit perut haha..

2.Masak masakan yang mudah. Kalau boleh masak dulu masakan yang mudah..simple  macam sup ayam. sebab nanti kalau masak masakan yang susah-susah jadi give up pulak kan. Tambah-tambah kalau kena kutuk hihi.

Aku rasa nak gelak baca tips aku bagi haha..Kadang-kadang aku masak aku campak-campak je masuk dalam kuali. Asalkan sedap udah lerr haha kadang-kadang aku pun tak tahu aku masak apa. Dorang telan aku happy jelah kan haha. 

BELAJAR MEMASAK
jangan kecam haha...ok kalau aku goreng nasi, cili berketul-ketul memang aku je selera nak makan..aku peminat makanan pedasπŸ˜‚πŸ˜‚



Continue reading

Jumaat, 7 Julai 2017



Aku memang hantu laksa. Kalau aku pergi mana-mana kedai makan mesti tak teragak-agak nak bungkus laksa walaupun aku dah melantak nasi dan menu lain. Tapi kalau sekali aku beli tak sedap aku memang tak akan beli dah. Kalau kedai jual laksa sedap aku tak akan berfikir panjang nak beli banyak kali.  Silap-silap boleh  terindu-rindu laksa yang dimasak penuh keiklasan dan sedap itu hihi. Kalau kat rumah memang selalulah masak laksa. Kadang-kadang beli kat gerai macam tak berbaloi sebab boleh makan sekali je dahlah dalam rumah aku ni peminat laksa ramai kot jadi kalau masak sendiri lunch, makan petang dan dinner pun makan laksa haha.


Sekarang ni kita kisahkan tentang kuah laksa. Kalau laksa tu beli di kedai dan rebus je lainlah kalau korang terlajak rajin nak buat jugak laksa hehe... Kuah laksa kalau tak sedap boleh spoil mood dan murung seketika😞😞.  Duit terbang laksa tak sedap dek kuah laksa tawar macam di tambah air berbaldi-baldi.kuah laksa aku buat ni mudah je sebab aku suka masak simple-simple kalau dah susah sangat tu aku pun tak tak berapa semangat nak masak😁.


RESEPI : CARA MUDAH BUAT KUAH LAKSA
laksa simple dan sedap πŸ˜‹

BAHAN-BAHAN MASAK KUAH LAKSA:

1. Ikan sardin dalam tin -dikisar-(2 tin saiz besar-untuk hidangan lebih dari 8 orang)
2. Cili kering+sebiji bawang putih-dikisar-
3.Daun kesum (ikutlah berapa banyak ikut sesedap hati)
4.Beberapa keping asam keping. (ikutlah berapa banyak ikut sesedap hati)
5.Bawang Merah besar dihiris (1biji)
6.garam (secukup rasa)
7.Ajinamoto(secukup rasa).
8. air kosong



CARA MASAK:
1. Sediakan periuk.
2. masukkan sardin yang telah dikisar+cili kering dikisar (kalau nak pedas masukkan banyak kalaut tak sikit pun ok) +daun kesum+asam keping+bawang yang telah dihilis.
3. Letak lerr atas dapur dan jangan lupa hidupkan api.
4. Tambah air secukup rasa jangan sampai tak pekat pulak. Elok ikut tips aku ni tambah sikit-sikit dan berhati-hati.
5. Masukkan garam dan ajinamoto
6.biarkan sehingga mendidih. Rasa dah sedap tutup api gas dan boleh hidang.
*famili kami memang tak guna bunga kantan dan belacan. Sebab ada yang sengal-sengal urat dan elergik haha.



Continue reading

Rabu, 5 Julai 2017



Cara Bayar Bil Telekom, Bil Elektrik dan Bil Air Secara Online melalui Cimb Click


Harini aku buat entri Cara Bayar Bil Telekom, Bil Elektrik dan Bil Air Secara Online melalui Cimb Click. Untuk mereka yang tidak tahu harap melalui entri ini aku bolehlah tolong sikit-sikit. Mula-mula nak bayar bil guna cimb click ni aku pun rujuk blog orang lain jugak tapi kalau tak silap aku cara dulu lain sikit. Jadi aku buat yang latest 2017. Alang-alang zaman teknologi dah maju dan banyak kemudahan ni lebih baik bayar secara online jimat masa,tenaga dan kos..maksud aku kos pergi bayar bil-bil di premis yerr bukan jimat kos jumlah bil-bil korang...kalau bil elektrik rm100, tak ada maknanya jadi RM50 kalau bayar online ehee..Aku lebih suka bayar bil-bil guna Cimb Click. Dalam entri pertama sekali aku akan share cara bayar bil Telekom secara online menggunakan Cimb Click. 

Cara Bayar Bil Telekom, Bil Elektrik dan Bil Air Secara Online melalui Cimb Click
My fovourite tu untuk korang yang pernah bayar bil so tak payah nak cari-cari dah, untuk first time bayar guna cimb click boleh klik cimb click atau Jom Pay yang lambang J besar tu.
NOMBOR 1 BAHAGIAN KEDUA TU masukkan bil1 number acc dan jumlah bil yang perlu bayar. Bill number acc ada di surat bil telekom korang. 

Cara Bayar Bil Telekom, Bil Elektrik dan Bil Air Secara Online melalui Cimb Click
klik confirm pastu korang boleh print atau klik ok.



Bil Elektrik :

Untuk bil elektrik aku guna item Jom Pay (J).
Cara Bayar Bil Telekom, Bil Elektrik dan Bil Air Secara Online melalui Cimb Click
1. klik pay pastu pilih bills
2.pilih jompay dan masukkan code. code ada di resit bil elektrik.
3.submit
4.5 dan 6:  masukkan bill number account dan amount
klik proceed to payment


Cara Bayar Bil Telekom, Bil Elektrik dan Bil Air Secara Online melalui Cimb Click
number acc and jompay code


Cara Bayar Bil Telekom, Bil Elektrik dan Bil Air Secara Online melalui Cimb Click
Tac request ni korang kena tengok mesej yang phone. Dah dapat mesej masukkan code yang dah diberi.


BIL AIR:
Cara Bayar Bil Telekom, Bil Elektrik dan Bil Air Secara Online melalui Cimb Click
kalau guna item Cimb Click korang pilih atau taip je nama organisasi yang korang nak bayar bil. Langkah seterusnya sama seperti cara bayar bil elektrik.

Cara Bayar Bil Telekom, Bil Elektrik dan Bil Air Secara Online melalui Cimb Click
jompay code


Ok,,selamat mencuba....😊......

Continue reading

Selasa, 4 Julai 2017

Sempena bulan Syawal nan mulia ni dalam tempoh seminggu aku dapat dua berita happy. Pertama, proposal drama tv yang aku hantar kat RTM dah diluluskan dan keduanya, permohonan google adsense aku berjaya. Dulu aku pernah kisahkan permohonan google adsense aku ditolak sebanyak dua kali. Korang boleh baca entri ni [PERMOHONAN GOOGLE ADSENSE GAGAL].

Selepas permohonan aku ditolak aku dah tak apply dah. Malas. entah camna hati aku ni tetiba nak apply adsense beberapa hari sebelum raya. Jadi aku klik jelah apa yang patut dan aku memang tak letak harapan yang tinggi haha. Selepas apply aku memang tak tengok langsung blog aku sebab buzy nak raya kan.

Dua hari lepas baru aku tengok blog aku, tetiba muncul iklan. seingat aku,,aku dah remove iklan nuffnang sebab iklan nuffnang agak sepi walaupun ada yang cakap iklan nuffnang tak jejaskan permohonan google adsense..tapi memang aku saja je remove iklan tu. Bila iklan dah menari-nari aku pun check email aku..dah empat hari dah google adsense aku ni dah diluluskan. Disebabkan dan hampir seminggu so rasa confident sikit nak buat entri ni. aku bukannya apa nanti jadi macam dulu tak sampai 24jam iklan dah tak ada sebab tetiba dapat email tak layak pulak. Pening dibuatnya.

PERMOHONAN GOOGLE ADSENSE BERJAYA!
email dari google adsense beberapa hari yang lalu..


Jadi aku nak share tips yang  aku dah buat sebelum apply google adsense ni. semua ini berdasarkan apa yang aku dah lakukan..lain orang lain cara aku klik..klik je.

1. Aku rujuk blog HASRUL HASSAN. blog Hasrul Hassan banyak juga tips tentang google adsense.

2.Aku kemaskini menu. Aku letak CONTACT, DISCLAIMER dan PRIVACY POLICY. Aku rujuk blog-blog lain sebagai panduan cara nak tulis ketiga-tiga item tu.

3. Entri aku sebelum ni pendek-pendek je jadi aku mengarang bagi banyak sikit patah perkataan. entri yang tak bermanfaat aku dah delete sebelum apply google adsense. Masa aku mohon adsense entri aku semuanya ada 121 post.
PERMOHONAN GOOGLE ADSENSE BERJAYA!
Google adsense

PERMOHONAN GOOGLE ADSENSE BERJAYA!
google adsense


4. Masa aku apply aku guna template blogger.com jadi aku tambah meta tag seo, dan lengkapkan code google analytics dan google site verification (aku tak pastilah ini salah satu faktor ke tak tapi aku lengkapkan je,,tak rugi pun). Bukan apa template blogger.com boleh edit bagi lawa sikit kalau template lain hitam putih dan aku tak reti nak edit guna code-code tu semua haha.Tapi sekarang aku tukar template lebih responsive dan seo friendly gitu. Biasanya aku guna template by arlina design. bolehlah usha lebih template comel di https://gooyaabitemplates.com/.

5. Tak silap aku ada satu part dalam blog aku setting bahasa inggeri jadi aku tukar ke bahasa melayu sebab blog aku bahasa melayu. aku tukar yang ada di setting blogger.com dan juga di Meta Tag Seo. aku tukar sesedap hati aku je..cuma try selepas iktiar dulu-dulu tak berjaya.

Itu je aku nak share tapi korang bolehlah cari tips yang lebih bagus di blog otai-otai. selepas ni boleh apply google adsense untuk blog korang :)


Continue reading

Isnin, 3 Julai 2017

Tajuk entri aku kemain beraya sakan haha..Masih belum terlambat kot aku nak ucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri lagipun kita kan raya sebulan. Raya tahun ni aku rasa biasa-biasa je maybe sebab aku pun dah tua jadi mood raya tu taklah excited macam zaman budak-budak dulu. Jadi, dalam entri ini aku nak simpulkan kisah penghujung Ramadhan dan Syawal. Pitam juga aku nak taip satu..satu entri bab-bab raya tahun ni walaupun tak ada sangat pun momen-momen penting.

Aidilfitri 2017

Panghujung Ramadhan aku lebih banyak habiskan masa tolong mak aku buat biskut-biskut raya. Sebelum ni beli biskut tunjuk-tunjuk je tapi disebabkan dah ada oven rugi pulak kalau tak dimanfaatkan. Berpandukan buku resepi mak aku zaman dahulukala, kami anak-beranak pun merajinkan diri buat biskut raya. Maka,terhasilah biskut mazola,semperit,biskut telur rebus,rempeyek, coco crunch, makmur, dan biskut aiskrim.

Aidilfitri 2017
biskut raya yang sempat dibuatπŸ˜‹

Aidilfitri 2017


Paling sibuk sehari sebelum raya, ayah aku kukus lemang dan aku dengan adik aku pulak gatal tangan buat biskut. Ayah aku pernah bakar lemang masa ayah aku first time cuba belajar buat lemang. Bila ayah aku guna kaedah kukus ni lagi ok sebab tak hangit dan kita tak payah jadi penunggu lemang. Lepas masukkan buluh lemang  yang telah siap diisi segalanya dalam bekas kukus bolehlah pergi tidur haha..Cuma kena tengok api sesekali je. Bab buat biskut lagilah.Bayangkan bakar biskut bulan-bulan puasa, tahap dahaga tertinggi pakej sekali masa berlalu perlahan. Terasa lambat benar waktu berbuka hari last puasa.
Aidilfitri 2017
kukus lemang dalam bekas ni...

Aidilfitri 2017
lemang sedia untuk masuk ke dalam perut haha..πŸ˜‚



HARI RAYA :

Hari raya pertama aku duduk di rumah je. Layan tetamu. Kampung aku ni ramai juga budak-budak. Raya tahun ini kira ramai jugalah budak-budak datang beraya. Ada satu kejadian yang aku rasa nak gelak gila. Ini geng budak-budak batch pertama datang beraya di rumah aku. Budak lelaki usia dalam 2 tahun maybe 2 tahun++ sorang, seorang lagi budak usia lebih kurang 4 tahun dan dua orang kanak-kanak perempuan yang berusia antara 7-8 tahun. Total 4 orang..
Kisahnya budak yang berusia dua tahun tu makan biskut dan minum-minum, biasalah budak-budak makan aku tak kisah sangat bab dia hancurkan biskut sebab aku ada adik lelaki aku dah 13tahun pun makan bersepah lagi haha. Budak tu ambil biskut cococrunch  siap hancurkan biskut telur rebus. Maybe sebab biskut tu lembut jadi aku agak budak-budak tak lepas nak telan atau tak gemar sangat kot. Yang lain duduk makan ok macam biasalah beraya kan. Tetiba budak kecik tu bangun dan berjalan-jalan kawasan beranda rumah aku. Aku bukan apa beranda rumah aku tu tinggi karang dia terjun tak ke naya. So, aku bagilah sampul duit raya. Budak tu pengang ok je. Pastu aku gatal mulut pergi cakap camni...
“sampul jangan buang ye, ada duit raya.”
Sekali budak tu pergi buang sampul duit raya daaaa, siap buang dekat rimbunan pokok bunga berduri lagi haha. Aku pun pergila ambil tersangkut-sangkut tudung aku kat duri pokok bunga yang agak tinggi tu.
Kemudian, aku pun ajak budak comel tu duduk.
“adik, mai dok sini..nak minum air tak? Meh akak tuangkan.” (akak sangat hahaπŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚lebih kurang gitulah ayat aku). Sambil-sambil tengok dorang makan aku sembanglah dengan budak-budak yang besar sikit. Sekali, baru aku tahu budak buang sampul tadi tu anak kawan sekolah aku haha..alamak! slamber aku je bahasakan diri aku akak (terasa muda beliawanis dan remaja gitu)..tak salah tapi sepatutnya pangkat auntie-auntie gamaknya aku ni. Dah tua oii..lepas dorang balik dtang berduyun-duyun lagi geng budak beraya. Aku rasa raya tahun ni aku mak-mak sangat melayan budak. Mak aku macam saja je suruh aku layan budak-budak sebab aku ni bukanlah seorang yang ramah dengan budak-budak haha..

Aidilfitri 2017
tart nanas beli last minit oii..2 hari sebelum raya..sepatutnya kena tempah dulu haha..mujur kawan aku buat lebih.
SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI RAKAN BLOGGER..NEXT ENTRI PASAL IKLAN GOOGLE ADSENSE YANG TETIBA JE MUNCUL KAT BLOG AKU NI..

Continue reading

Rabu, 14 Jun 2017

Aku kalau ada waktu lapang sikit memang suka layan juga page Kisah Rumah Tangga walaupun aku ni masih bujang (ada sikap cewi aku nak bagitau satu dunia aku bujang..cewi kan hahaha). Selama ini aku baca je, banyak bab-bab suami curang, masalah dengan mentua ok..aku pun baca jelah walaupun kadang-kadang macam-macam emosi ada haha..lebih-lebih pulak aku ni.






Semalam macam biasa aku pun bukak page tu nak baca masalah dunia rumah tangga. ada satu luahan ni yang buatkan aku agak geram jugak. 

ok..korang baca pastu ape perasaan korang -.-


PENDAPAT AKU: 

1) tak selamanya diri itu hensem..maybe umur 50 tu  hensem tu masih ada tapi kalau dah umur 90 or 100 tahun hensem lagi ke hehe??

2)Nanti dah tua-tua anak yang kau kata tak cantik/hensem itulah nak jaga kau. lagipun budak-budak lagi. silap-silap dewasa nanti dorang lebih hensem/cantik. lagi hensem dan cantik kalau didik anak-anak taat pada agama dan orang tua.

3)Isteri kau tu ada juga usaha nak cantik, kau asyik membebel je ye,,apa salahnya beli vitamin c ke atau produk-produk kecantikkan untuk wife. sekarang ni bersepah kelas make-up. hantar jelah wife pergi kelas make-up. Belajar tutorial online pun boleh kalau kau sanggup jaga anak-anak dan bagi masa wife kau tengok video tutorial. jangan lupa beli barang makeup banyak-banyak. Nama pun tutorial haruslah ada macam-macam barang makeup..bukan setakat bedak je.

4)Walaupun kau hensem tapi masa nak kawin kau pilih wife kau jugak..mesti ada yang istimewa yang ada pada wife kau yang menyebabkan kau nak kawin dengan dia.

5) isteri kau lebih layak dapat suami yang boleh menerima dirinya seadanya. ok dengarlah lagu Stacy ni..

6) aku pun tak tahu nak taip apa lagi hehehe



aku bagi link jelah sebab tak boleh download pulak..

*Penafian: segala yang ditulis dalam entri ini adalah pendapat peribadi penulis.
Continue reading