Ahad, 24 April 2016

Review Novel: Dari Alam Lain

Assalamualaikum..

Hari ini nak story pasal novel seram.Dah lama tak baca novel seram. Last baca buku seram Bercakap Dengan Jin karya Tamar Jalis. Memang seram hihi siapa pernah baca mesti tahu tahap seram. Bila dah baca semua novel seram, Hayati rasa novel seram Dari Alam Lain agak berbeza dari novel-novel seram yang pernah Hayati baca (suka hati je kan menilai karya orang). Sinopsis Hayati ambil dari sinopsis dari novel. 

SINOPSIS DARI NOVEL:


NOVEL : DARI ALAM LAIN
PENULIS: HELMI EFFENDY
PENERBIT: BUKU PRIMA

Mereka adalah pemburu hantu. Tapi nanti dulu! Mereka tiada kena-mengena dengan Sam atau Dean Winchester. Mereka juga tiada kaitan dengan kumpulan lagenda Ghostbuster. Mereka adalah Badrul Zaman dan Citra Adra. Kacukan manusia-bunian. Kembar yang yatim piatu. Pasangan kembar ini ada misi tersendiri. Mereka mahu mencari jalan masuk ke alam bunian demi mencari asal usul dan mengenali ibu ayah mereka.  Namun, tiada sesiapa yang tahu cara untuk masuk ke alam bunian kecuali melalui diari diari arwah ayah mereka yang mengaitkan laluan ke alam bunian yang dipanggil sebagai relung, tetapi relung mesti ada di tempat-tempat yang selalu dikaitkan dengan penampakan. Maka mengembaralah Badrul Zaman dan Citra Adra ke seluruh Malaysia mencari relung. Dalam masa yang sama makhluk yang pernah menghuru-harakan dunia ketika Zaman Melaka dahulu menanti masa untuk kembali. Makhluk itu jugalah dalang yang menyebabkan kedua-dua orang tua mereka menemui ajal.

Hayati :Penulis novel menjalinkan sejarah Zaman Melaka dengan fiksyen. Watak-watak Hang Tuah, Hang Jebat , Tun Teja dan beberapa nama yang terlibat dalam sejarah zaman Melaka lebih tepat zaman kesultanan Melaka.Mula-mula baca sinopsis dan kata pengantar penulis Hayati teruja sangat nak baca. Sebagai seorang yang pernah belajar sejarah dan baca Hikayat Hang Tuah, Hayati nak tahu lah cerita Dari Alam Lain bagaimana penulis meletakkan watak-watak yang terlibat dalam sejarah Melaka dalam novel. Bila selesai baca novel Dari Alam Lain apa yang dapat Hayati katakan penulis novel ini memang kreatif. Dalam novel Dari Dunia lain, paling seram pasal lagu ulit mayang. Nak tahu kenalah baca novel ini..hihi..
1 ulasan:

  1. buku ni best..dpt hadiah dr blogger. best sgt !
    walau baru baca separuh, serius mcm tak sabar nk habiskan..

    BalasPadam