Isnin, 4 April 2016

Atasi Stress ketika Minggu Assignment

Assalamua’laikum

Hari ini saja nak tulis pasal pelajar-stress-minggu assignment. Kalau belajar bergelar pelajar tak ada assignment memang tak patut kan? Assignment  umpama makanan bagi pelajar (ok jangan bayang kfc..mcd). Banyak cara untuk atasi stress ketika minggu-minggu penyeksaan bagi otak kita. Hayati tak nak lah bagi tips siapkan assignment awal-awal..bla..bla..sebab memang jarang-jarang orang siapkan assignment awal sem..hihi.. Disebabkan suka tangguh kerja maka bila semua assignment kena hantar hampir-hampir tarikh yang sama atau memang tarikh sama (k.o lah jawabnya). Jadi, otak pun dah macam tak berfungsi (kalau rasa tipu je fakta ni jangan percaya hihi). Assignment banyak, tak kan sehari suntuk mereput di dalam bilik. Kena jalan-jalan tengok pokok-pokok..hirup udara segar, 30 minit pun dah ok. Bagaimana nak atasi stress dan elak mata  berpinar-pinar sebab pening-pening lalat?

Hayati bagi tiga tips je..

stress


Tips:

PERTAMA: Dekatkan diri dengan Allah.

KEDUA: Bersiar-siar dengan kawan-kawan. Kalau berjalan-jalan dengan kawan-kawan memang 70% tak ingat assignment..paling best kawan-kawan pulak perangai gila-gila,,meriah habis. ok lah kan anggap je hidup tengah bahagia haha. Kalau nak berjimat-jimat bajet duit siap-siap. Duit tambang bas, duit makan..bukan apa,nanti terbeli tudung terbeli macam-macam..

KETIGA: Ini paling best tak perlu habiskan banyak masa,duit..

stress
Lokasi: semestinya bukan di zoo.

Bersiar-siar melawat biawak..hilang stress tengok biawak bahagia hehe.

Sekian,

Tinta Hayati



Show comments
Hide comments

2 ulasan:

  1. haha nice tips, sekarang nie pun mmg minggu mid term dah

    BalasPadam
  2. haha tq,nanti Nurulatika abis study mesti rindu zaman study

    BalasPadam